Kis gombászás Nagyhegyesen



Hogy ma se maradjak kilométer nélkül, szerét ejtettük a nagyhegyesi látogatásnak. Mivel erősen benne vagyunk a télben, de az idő engedi a munkát, az önkormányzat ki is használta. Egy régóta üresen álló épületet felújítottak, nagyon sok munka volt vele. Szili Istvántól rendeltünk gomba oltóanyagot, ami a múlt héten meg is érkezett. Csináltattak egy nagyon jó, kombinált kályhát, amiben fával, vagy dobkályhaként használva, forgáccsal is lehet tüzelni. A községben van egy kefeköt
ő üzem, ami jó minőségű bükkfával dolgozik. Elég sok forgács keletkezik náluk, ebből szerzett az önkormányzat egy big-baggal, ami kb 1500 liternyi lehet. Mire odaértünk, az üst és az üstház oda volt készítve, a forgács is ott volt, és a tűzifa is egy szép kupacban. Gyorsan szerét ejtettük a víz alá gyújtásnak. Egy kevés oltott meszet elcsíptünk a vakoló anyag elől, elkevertem a vízben. Két húsos ládát használtunk az oltáshoz. Az egyikbe tettük a száraz forgácsot, és a forró vízzel leforráztuk. Csak annyit öntöttünk rá, amennyit felvett.




 Tíz percig hagytuk forrón állni, aztán hat jó nagy marékkal átszedtünk hűlni a másik ládába. Mikor már kézmeleg volt, egy, vagy kettő marék oltóanyagot morzsoltunk apróra és kevertük közé. Amikor tele lett a láda, belepakoltuk nejlonzsákba, és alaposan letömörítettük. Amikor tele lett a zsák, szorosan lekötöttük, hogy minél kevesebb levegő maradjon benne. Az aljára szúrtunk két-három lyukat, hogy az a víz, amit nem vesz fel a forgács, el tudjon folyni. A cél az volt, hogy megtanulják, hogy kell laska termőzsákokat csinálni. Mikor végeztünk, behordtuk az egészet a felújított épületbe. Holnap önállóan folytatják. Ja, és egy speciálisan erre a célra gyártott szerszámmal, egy fa nyélbe rögzített kétszázas szeggel lyukakat csináltunk a zsákokba. Felforrósítottuk a szeg fejét, és kiolvasztottuk a zsákokat. A keletkezett lyukakon fognak kibújni a gombacsokrok. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...