Kacsatál

Van egy falu,
Kacsatál a neve.
Disznócomb lett
A polgármestere.

Összehívta a lakók
Apraja-nagyját,
A sárgarépát,
Az almát, s a céklát.

Leültette őket, 
Zsírral kent székre,
Sót hintett
A fejük közepére.

Lila hagyma néni
Majdnem utolsó lett,
Pedig nem ő volt,
Aki a legtöbbet késett.

Loholva érkeztek
a kukorica szemek,
És már majdnem
Teljes volt a gyülekezet.

Már csak a fokhagymára 
Vártak egy keveset,
De végül, nagy sokára
Ő is megérkezett.

Le sem vette
Magáról a kabátot,
A kérdő tekintetekre
Csak vállat rántott.

Zsebéből a borsot 
Mind előszedte,
Ételízesítővel magát 
Jól bekente.

Jutott belőle
Másra is bőven,
Alig fértek már 
A hivatal termében. 

Lassan jó melegük lett,
Folyt róluk a víz is,
Ha befejezték a gyűlést,
Jól lakok majd én is...






Ennek a receptnek az eredetijét egy nagyon jó barátunktól kaptuk. Vendégként ízleltük meg először. Abban volt mindenféle zöldség, de most csak párat raktunk a hús mellé. Pontos receptet nem tudok adni, mert a nejem ízlés szerint készíti a legtöbb ételt. Csak körülbelül tudom leírni.

Hozzávalók:

1 kg hús. mi sertés húst használtunk, csont nélkülit. De nem okoz gondot, ha csontos hús kerül bele
4 ökölnyi cékla
5-6 sárgarépa
2 alma
2-3 lila hagyma
5-6 gerezd fokhagyma, aminek a legutolsó héját nem szedtük le
1 teás kanál só
2 teás kanál saját készítésű, nyers, sózott ételízesítő
2 púpos evőkanál zsír
15-20 szem fekete bors

Elkészítés:

A kacsasütő jénai tálat ( de használható más jénai is, vagy római tál is, áztatás után) kikenjük a zsírral, majd a közel azonos méretűre vágott összes mindent beletesszük. Megszórjuk a fűszerekkel, majd összekeverjük. Egy kevés ( 1 dl körüli) vizet teszünk alá, és lefedve tesszük a sütőbe. A sütési idővel és a hőfokkal megint bajban vagyok. Ugyanis a sparheltban nem tudjuk mérni a hőfokot. Azt mondja a feleségem, hogy 200-220 fokon, majdnem másfél óra. Én azt mondom, ki kell venni, és meg kell nézni, jó-e a hús benne. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...