Szerencsére az ősz és a tél idején Narnia visszahódította egy részét a műhely előtti és melletti térnek, így egy csomó elfeledett kincs napvilágra került. Kiszedtem a feneketlen vashordóból a kerti szerszámokat, ugyanis ez volt a legelső füstölőm füsttere. Az üstház tetejére pont passzol, ugyanis az is 200 l-es hordóból van,bár a vastagabb abroncsos fajtából. bent a műhelyben a minap találkoztam azokkal a vascsövekkel, amik a szétszedett füstölőm rúdjai voltak, nem kellett keresni, csak bementem érte. Kifelé jövet egy nemrég szétszedett kis szekrény hátlapját is hoztam magammal, azt a füsttér tetejére dobtam. Mindig összegyűjtöm a forgácsot és a fűrészport, ha keményfával dolgozok. Az ugyanis kincs! ha nincs, és kéne, szinte sehol nem lehet fellelni! Szóval aranyként őrzöm. van néhány necczsák kukorica csuhé is, ez is kiváló zamatot ad a füstöl árunak. meg akkor is jól jön, ha az ember elfeledkezik az egészről és megint meg kell gyújtani.... hasogattam egy kevés vékony tölgyet is, csak a biztonság kedvéért. Aztán lemostam a sót a szalonnákról, egy horgas fatűvel befűztem a kötelet a szalonnába, és irány a füst! Tegnap és ma egész nap füstöltem. A végeredmény magáért beszél. Az egész kamrát megtöltötte a friss füstölt szalonna illata...
Az üstház aljába két téglablokk, és két tetőcserép kerül. Ezek adják a tűzteret.
A cserépen átbukva tölti meg a füst a füstteret. A cserepek visszafogják a hőt, így nem éri közvetlenül a húsárut.
A tűztér szemből
A begyújtáskor könnyebb a dolgunk, ha száraz a tüzelő. Később ezt lefojtjuk kissé nedvesebbel.
A lényeg, hogy ne nagy láng keletkezzen, viszont a parázs elég legyen, hogy életben tartsa a füstöt.
Fűszerként használom a kukorica csuhét.
A parázsra fűrészport szórok. Ez eléggé lefojtja az egészet, hogy ne lángoljon, csak csendesen izzon.
Kissé nedves, nagyon vékony fahasábok is kerülnek a füstölő keverékbe. Most tölgyet használtam.
Szalonna fűző "tű". hasított tölgyből faragtam. Az egyik vége hegyes, a másik horgas. Ez a horog húzza át a bőrön a madzagot.
A fahasáb tartja a szalonnát a kötélen.
Mikor már nem lángol a tűz, és a füst beindult, felakasztottam a szalonnákat.
Szépen beindul...
Két teljes napig tartott a füstölés. Van, aki tovább csinálja, van, aki csak egy napig.
A végeredmény magáért beszél. Az íze is olyan jó, mint a színe...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése